Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Και ύστερα ήρθε η άνοιξη....

Είναι Κυριακή πρωί από αυτές τις αλλιώτικες, τις σπάνιες, τις χαλαρές που ξυπνάς νωρίς χωρίς πονοκέφαλο hangover κτλ, έχεις χρόνο να διαβάσεις ένα βιβλίο, να χαζέψεις και γενικά έχεις χρόνο που δεν είχες προγραμματίσει να έχεις (ουάου) και φυσικά δεν μπορείς να το διαχειριστείς!

Εντάξει, αυτό συμβαίνει αν τους τελευταίους 3 μήνες προγραμματίζεις και το λεπτό στη καθημερινότητά σου, στο τέλος βέβαια καταλαβαίνεις ότι αξίζει γιατί προλαβαίνεις να χωρέσεις εικόνες και στιγμές σαν αυτές...









Και όλα αυτά στη δεύτερη πατρίδα μου τη Σκιάθο, που παρά τη μελαγχολία που μου έβγαλε Μάρτη μήνα, είχε μια απίστευτη ενέργεια..




Αλλά επειδή τόση δόση ηρεμίας ήταν υπεραρκετή, ένα τριήμερο στη Θεσσαλονίκη έφερε πίσω τις ισορροπίες. Η Θεσσαλονίκη αν δεν σε κάνει να την ερωτευτείς τρελά με τη πρώτη ματιά, σίγουρα θα σε γοητεύσει γιατί:

Ο "καφές" εκεί είναι ιεροτελεστία....


γιατί στη συμπρωτεύουσα η έννοια του "θα τα πούμε στην πλατεία" υφίσταται ακόμα...



γιατί η νέα παραλία προσφέρεται για μοναδικές ποδηλατοβόλτες...



Έχει απίστευτα μέρη για φαγητό και βασικά απίστευτο φαγητό...






Η νυχτερινή ζωή είναι πραγματικά ασυναγώνιστη σαν ξαφνικά το βράδυ όλη η πόλη να γίνεται μία παρέα! Οι Θεσσαλονικείς ξέρουν να περνούν καλά και χαλαρά...από το πρωί μέχρι το άλλο πρωί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που εκεί βρήκα και την πιο ιδιαίτερη λαμπάδα!



Το τιμούν το αλκοόλ οι άνθρωποι και μιας και έρχονται μέρες με πολύ πολύ (πολύ) αλκοόλ, να μερικές χρήσιμες πληροφορίες...

  • Ο όρος αλκοόλ προέρχεται από την αραβική λέξη "al kohl". Το αλκοόλ που βρίσκεται στα αλκοολούχα ποτά ονομάζεται αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη και έχει το χημικό τύπο C2 H5 OH. 

  • Δεν έχει εξακριβωθεί πότε αρχίζει στην ανθρώπινη ιστορία, η χρήση του αλκοόλ, ούτε η εμφάνιση του μπορεί να συσχετισθεί με την ύπαρξη ορισμένων ιστορικών και κοινωνικών συνθηκών. 
  • Η παραγωγή και πώληση οινοπνευματωδών ποτών είναι διαδικασίες ρυθμισμένες με νόμους από τους πρώτους κιόλας πολιτισμούς.

  • Ο κώδικας του Χαμουραμπί περιείχε διατάξεις που ρύθμιζαν το κανονισμό λειτουργίας των "οίκων οινοποσίας". Οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι ιατροί χρησιμοποιούσαν την μπύρα και τα κρασί σαν συστατικό στοιχείο των ιατρικών συνταγών. 
  • Έλληνες φιλόσοφοι ανέφεραν μια χονδροειδή μέθοδο απόσταξης. Ο Διόνυσος ήταν θεός του κρασιού, γιος του Δία και της Σέμελη. Έτσι σ' ένα μεγάλο του ταξίδι ως την Ινδία που συνοδεύονταν από σάτυρους, άντρες και γυναίκες και κρατούσαν κληματόβεργες χορεύοντας και τραγουδώντας, δίδασκε στους ανθρώπους, που συναντούσε και τον αγαπούσαν πως να καλλιεργούν το αμπέλι και να φτιάχνουν κρασί.

  • Στην αρχαία Ελλάδα ευδοκιμούσε το σιτάρι, το αμπέλι, η ελιά. Όσοι δεν έτρωγαν ψωμί και δεν έπιναν κρασί, θεωρούνταν βάρβαροι. Ο κύκλωπας Πολύφημος, όντας άγριος, αγνοούσε το κρασί και τρεφόταν μόνο με κρέας και γαλακτοκομικά. Οι πολιτισμένοι έπιναν κρασί, όχι όμως άκρατο. 

  • Ο Ησίοδος και ο Πλούταρχος, θεωρούσαν ιδανική την αναλογία νερού και κρασιού 3 προς 1. Ποτά με υψηλή συγκέντρωση οινοπνεύματος παρήχθησαν για πρώτη φορά με τη χρήση της απόσταξης από τους Αλχημιστές. Ως ποτό η μπύρα ήταν γνωστή από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους. Παρασκευάζονταν από αλεύρι ή σπόρους δημητριακών , στην Ασσυρία , τη Βαβυλωνία και την Αίγυπτο [5.000 - 2.500 π.Χ.]. 
  • Στην Αίγυπτο η βιομηχανία της προστατευόταν από τους ίδιους τους Φαραώ. Οι Κινέζοι απέσταξαν ένα ποτό από μπύρα ρυζιού γύρω στα 800 π.Χ. ενώ το αράκ αποσταζόταν στις Ανατολικές Ινδίες από καλαμοσάκχαρο και ρύζι. Οι Άραβες ανέπτυξαν μια μέθοδο απόσταξης για την παραγωγή ποτού από κρασί.
  • Η ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1920, ή η απαγόρευση που ισχύει για τους περισσότερους μουσουλμάνους, καθιστούν τη κατανάλωση του οινοπνεύματος αρκετά αμφιλεγόμενο θέμα. Ειδική επιτροπή του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιάτρων της Μ. Βρετανίας επισημαίνει ότι το οινόπνευμα, όπως και οι άλλες ψυχοδραστικές ουσίες, έχουν θεωρηθεί από ορισμένες κυβερνήσεις και κοινωνίες σημαντική απειλή για τη δημόσια τάξη και ηθική, ενώ από άλλες αβλαβής πηγή απόλαυσης.

  • Στο Συμπόσιο του Πλάτωνα περιγράφονται αναλυτικά οι διαδικασίες της σωστής οινοποσίας, αλλά δεν απουσιάζουν και οι αναφορές στις δυσμενείς της συνέπειες, όπως πονοκεφάλους, κ.ά.. Επίσης, η Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται στις απολαύσεις από τη μετριοπαθή κατανάλωση οινοπνεύματος, αλλά και στις δυσάρεστες επιπτώσεις της μέθης. 

  • Ο Ξενοφών στην "Κύρου Ανάβαση" γράφει ότι, επιστρέφοντας με τους μύριους από την Περσία, είδε στην Αρμενία να πίνουν ποτό από κριθάρι. Οι Σκύθες, οι Θράκες , οι Κέλτες κ.α. έπιναν μπύρα από εκείνα τα χρόνια. Οι λαοί της Β.Ευρώπης έμαθαν την τέχνη της ζυθοποιίας από τους Ρωμαίους.

  • Κατά το μεσαίωνα ιδρύθηκαν πολλές βιοτεχνίες μπύρας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γερμανία, που με τον καιρό εξελίχτηκαν στις σύγχρονες τεράστιες βιομηχανίες με πλατιά κατανάλωση που πολλές φορές επιβάλλονταν κυβερνητικός έλεγχος. Στην Ελλάδα το πρώτο βιοτεχνικό εργαστήριο μπύρας ιδρύθηκε το 1864 στην Αθήνα από Ι.Φιξ. 

 Πηγή: http://www.bestrong.org.gr/ 

Καλή μας ανάσταση λοιπόν με ή χωρίς "άκρατο αλκοόλ"!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου