Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Αναζητώντας τα "Αναδυόμενα μονοπάτια"....

Αναδυόμενα μονομάτια ή αλλιώς Emerging Paths ήταν το θέμα του δεύτερου TEDx AUEB και ο λόγος που το προηγούμενο Σάββατο με έκανε να απαρνηθώ  (με χαρά), τον ήλιο, τον ύπνο και ένα σαββατοκύριακο εκτός Αθηνών. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού το περίμενα καιρό, το κακό βέβαια ήταν ότι δεν μπορούσα να μοιραστώ τη χαρά μου γιατί οι περισσότεροι γύρω μου αγνοούσαν τον όρο «TED». Ας αρχίσουμε από τα βασικά λοιπόν.



Τι είναι το TED;

Όπως διαβάζω στο βιβλιαράκι,που υπήρχε μέσα στην γεμάτη εκπλήξεις τσάντα που μας δόθηκε κατά την είσοδό μας στο event, το ΤED είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στις Ιδέες Που Αξίζει Να Διαδοθούν. Ξεκίνησε το 1984 ως τετραήμερο συνέδριο στην Καλιφόρνια που ένωσε τρεις διαφορετικούς κόσμους, την Τεχνολόγία, την Ψυχαγωγία και το Σχέδιο. Περισσότερα βέβαια μπορείς να δεις εδώ www.ted.com


Το TEDx AUEB (διαφορετικά):

To TEDx AUEB ξεκίνησε το 2013 από μία ομάδα φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν το πρώτο TEDx event που πραγματοποιήθηκε από ελληνικό πανεπιστήμιο. Αυτό βέβαια είναι ένας απλός τυπικός χαρακτηρισμός που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατοπτρίσει τον ενθουσιασμό, το πάθος και τη διάθεση για «κάτι διαφορετικό» που έχει αυτή η ομάδα των 19 ανθρώπων. Αν και 2-3 χρόνια μεγαλύτερη τους ένιωθα πολύ μικρή μπροστά τους και με έκαναν να σκεφτώ (ξανά) ότι η ηλικία σίγουρα μετριέται σε εμπειρίες και όχι σε ημέρες και χρόνια.

Τα παιδιά αυτά είναι η προσωποποίηση του «Αν όχι εμείς τότε ποιοι, αν όχι τώρα τότε πότε;» και φυσικά δεν περιορίζονται στο να το ποστάρουν στο facebook αλλά το κάνουν πράξη.



Το 2013 η ομάδα του TEDx AUEB μας βοήθησε να επαναπροσδιορίσουμε την πραγματικότητα μας εγκαταλείποντας στερεότυπα και προκαταλήψεις και φέτος ασχολήθηκε με το πώς θα πάμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και ποιον δρόμο θα ακολουθήσουμε.


Το event:

Μετά την είσοδό σου στο event και την παραλαβή της «τυχερής τσάντας» έμπαινες στο κολαστήριο γεύσεων, αφού τα παιδιά είχαν φροντίσει να φύγουμε με κανα 2 κιλάκια παραπάνω στο τέλος της ημέρας!













Μπαίνοντας μέσα στην αίθουσα μας καλωσόρισε ο Φίλιππος Σταματίου. Ο Φίλιππος με χιούμορ και ιδιαίτερα ευφυή σχόλια φρόντισε να παρουσιάσει το event σαν επαγγελματίας και απ’ότι μου είπε η Νώρα δεν είναι το μόνο του ταλέντο αφού αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Impact Hub (http://athens.impacthub.net/).

Οι ομιλητές ήταν ένας και ένας!

Ξεχώρισα Παναγιώτη Καντά ο οποίος μας μίλησε για το «Εγχείρημα Τελαίθριο», συγκεκριμένα όπως διαβάζω στη σελίδα «FreeandReal» στο Facebook:

Το «Εγχείρημα Τελαίθριον» ευελπιστεί να δείξει ότι μία αυτάρκης κοινωνία αληθινών κινήτρων και ανιδιοτελούς προσφοράς, μπορεί να υπάρξει και να εφαρμοστεί «στην πράξη», και ότι θα μπορούσε να ευδοκιμήσει ακόμη και αν την υιοθετούσε όλη η ανθρωπότητα. 
Μπορεί να δεις περισσότερα εδώ: http://www.freeandreal.org/


Επίσης, τον δάσκαλο Νίκο Σιούτα ο οποίος φτιάχνει το σχολείο των ονείρων του κάθε παιδιού, ένα σχολείο με καινοτόμες δράσεις που έχει όραμα να γίνει σημείο να αναφοράς και άξονας δραστηριότητας για όλη τη γειτονιά. Ο δικός του διαδικτυακός κόσμος βρίσκεται εδώ  http://4dsnsmyrn.blogspot.gr/


Ο Laurens Hartman (Founder of Domaine Karanika) μοιράστηκε τα μυστικά της επιτυχίας του:




Εμπνεύστηκα από τον Τάσο Παγκάκη και χάρηκα με το πόσο πιστεύει στη  νέα γενιά, όπως διαβάζω στο www.deasy.gr ο Τάσος Παγκάκης εργάζεται στο χώρο της Επικοινωνίας από το 1988. Εχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες στελέχη από θέσεις ευθύνης, έχει διακριθεί για τη δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα της δουλειάς του. 
Μπορείς να δεις τα άρθρα του εδώ http://www.deasy.gr/authors/tasos/  και το website του http://www.tasospagakis.com/


Λάτρεψα τον τόσο γλυκό Xavier Oliver ο οποίος είναι καθηγητής στα IESE Business School, στο ISEM Fashion Business School, στο IICS (Instituto Internacional de Ciencias Sociais) de Sao Paulo, Brasil και στο Faculty of Communication στο University of Navarra. 




Εντάξει, η ομιλία του Αυγούστου Κορτω ήταν απλά απολαυστική καταλύοντας κάθε χρονικό περιορισμό, ενώ ο Άρης Δημοκίδης, δημοσιογράφος, συγγραφέας και διευθυντής του www.lifo.gr, μας είπε για το πώς κατάφερε τα ελαττώματα του να λειτουργήσουν ευεργετικά για αυτόν.

Η Ζωή Καντουνάτου (Community & Event Manager at Power of Youth) μας βοήθησε να δούμε αν είμαστε "επιχειρηματικοί":





Λίγο πριν το τέλος, η Michaela Pelusio μας παρουσίασε κάτι μοναδικό που μπορείς να το δεις εδώ:



Ενώ φυσικά δεν έλειπε ο χορός!




και το τραγούδι!



και τέλος τα social media βέβαια «πήραν φωτιά» όλη την ημέρα έχοντας ως επίσημο εκπρόσωπό τους τον Δημήτρη Κανέλλη γνωστό ως Cinnamonellis





Συγχαρητήρια παιδιά! Περιμένουμε το επόμενο για να μοιραστούμε τη χαρά με ακόμα περισσότερους όπως μας ανακοίνωσε στο τέλος ο κύριος Νικολάου!
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου